Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedir?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), genellikle 7 yaşından önce başlayan bir sorundur. Çoğunlukla bozulmuş veya azalmış dikkat ve hiperaktivite ile birlikte gelişir.
DEHB sosyal gelişimi, duygusal gelişimi, öz güveni ve okul başarısını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorundur. Ülkemizde % 4-8 çocukta görülmektedir. Hiperaktivite, aşırı hareketlilik anlamına gelmektedir ancak bu terim dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların tümünü kapsayan bir terim değildir, çünkü hiperaktivite (aşırı ve engel olunamayan hareketlilik) olmadan da dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ortaya çıkabilir.
Dolayısıyla hiperaktivitenin eşlik etmediği ancak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı alan çocuklar olabilmektedir.
Belirtiler genellikle okul öncesi dönemde başlasa da daha ileri dönemlerde de ortaya çıkabilmekte ve bazen yetişkinlikte de devam edebilmektedir.
Genellikle de okuma güçlüğü ve yazma sırasında görülen tersten yazılmış harf veya işaretlemelerle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanılarına gidilmektedir.
Bu sorun bireyin tüm eğitim öğretim hayatını, sosyal ilişkilerini ve gelecek planlarını direkt olarak etkilemektedir.
DEHB olmasından endişe edilen bireylerin zaman kaybedilmeden gerekli testler ve gözlemlere alınması, bir uzman tarafından yönlendirilmeleri büyük önem taşımaktadır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile ilgili detaylı bilgi almak için Tuzla Mercan Terapi Danışmanlık Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.